Ta åtminstone en backup!

Det här med webb, wordpress, webbhotell – så himla mycket att hålla reda på. WordPressverktyget är gratis och bara där sparar du säkert 200.000kr mot för bara 5 år sedan men det är inte så enkelt som många tror.

Visserligen tar det knappt en dag att få upp en mindre wordpress och de flesta klarar det med hjälp av online guider, kurser eller hjälp från webbhotellet.  Men om det tar mindre än en dag att få upp en webb går det ännu snabbare att bli av med den. Webbhotellet kan få problem med sina servrar, hackers kan hacka din webb, eller så kanske du bara trycker på fel knapp. Men det finns ett sätt att slippa det mesta av oron – ta backup! Om du har en fullständig backup kan du få tillbaka din webbplats vad som än händer.

Backup – det måste du ha!

De flesta webbhotell har backup men det betyder inte alltid att de hjälper dig att använda backup filen och återställa din webb. Vi rekommenderar alltid att du förutom webbhotellets backup har en egen backup av din wordpressinstallation och innehållet.  Detta skapas genom att du installerar ett plugin/tillägg. De flesta av dess fungerar så att du väljer ett schema för din backup, det kan vara varje dag eller varje vecka. Sedan skapas en backupfil som lagras på den plats du har valt – kan vara dropbox, google drive eller skickas med epost.

Vissa av dess plugin kan även återinstallera webbplatsen från backupfilen till exempel

Det finns också en tjänst som vi själva använder. Manage WP suveränt om du hanterar mer än 1 webbplats, finns i både gratis och betalversion. Hanterar backup och kloning men även säkerhetskontroller och uppdateringar.

Läs mer om att göra din webbsäker – starta från punkt 2 om du har backup.

Share